София се събуди с първи сняг. Първи сняг падна тази нощ

...
София се събуди с първи сняг. Първи сняг падна тази нощ
Коментари Харесай

Сняг трупа на много места в България

София се разсъни с първи сняг. 

Първи сняг падна тази нощ в София,  започна обработка на улиците против замръзване в столичните региони " Панчарево ", " Витоша " и " Овча купел ", както и по Южната дъга на Околовръстния път, оповестиха от пресцентъра на Столичната община, предава Българска телеграфна агенция. 

Извършват се обработки със смеси против замръзване на стръмни сектори от улици и булеварди, по които се движи публичния превоз.

На естествен парк " Витоша " се извършва опесъчаване и разчистване на пътищата Бояна - Златни мостове и Драгалевци - Алеко. 

Към момента градският превоз се движи на всички места по нормалните си направления, осведомят от общината.

В подготвеност са 166 снегопочистващи машини, ситуирани на 55 местостоянки на територията на Столичната община. Екипи на Столичния инспекторат и „ Аварийна помощ и предварителна защита “ наблюдават ситуацията на терен.

От Агенцията " Пътна инфраструктура " (АПИ) предизвестиха още през вчерашния ден, че водачите би трябвало да приготвят колите си за зимни условия. По пътя Монтана - София в региона на прохода „ Петрохан “ слаб снеговалеж и мъгла затрудни придвижването в неделя следобяд.

Областните пътни ръководства наблюдават метеорологичните прогнози по региони и са в подготвеност да подхващат нужните дейности за обработка на настилките във високопланинските региони и проходите, където има предпоставки за хлъзгавост и заледявания по усойните места, допълниха от АПИ.

През идващите дни ще се задържи облачно. Ще има и превалявания, най-вече от дъжд, във вторник на повече места в Централна и Източна България, а в сряда в Южна. Значителни по количество ще са в югоизточните региони.



В четвъртък, след краткотрайно намаляване, преваляванията ще се засилват и има нараснала възможност за обилни количества на повече места в Южна България. Вятърът ще остане от североизток, до сдържан, в източните региони краткотрайно мощен. Ще се задържи относително студено за края на ноември с минимални температури в по-голямата част от страната сред 0° и 5° и оптимални - сред 3° и 8°.

В петък вятърът за малко ще се обърне от северозапад, преваляванията ще спрат, най-късно в Североизточна България, облачността ще се раздра. Температурите ще се покачат едва. През почивните дни вятърът още веднъж ще стане от североизток, най-вече слаб. Ще има забележителна ниска облачност. Вероятността за превалявания е дребна. Прогнозата е на Национален институт по метеорология и хидрология.

Шофьорите да карат с нараснало внимание и съобразена скорост по пътя Монтана – София в региона на прохода „ Петрохан “ поради понижена видимост и слаб снеговалеж. Това оповестиха от пресцентъра на Агенцията „ Пътна инфраструктура “ (АПИ). 

По-рано през днешния ден от пътната организация предизвестиха водачите, на които им следва пътешестване в Западна България, да твръгват на път с коли, готови за зимни условия. Очаква се намаляване на температурите и през нощта във високите полета в Западна България и Предбалкана дъждът ще минава в сняг. За през днешния ден беше разгласен жълт сигнален код за рисково време в областите Видин, Монтана, Враца, Ловеч, София, Перник, Кюстендил и Благоевград. 

Областните пътни ръководства наблюдават метеорологичните прогнози по региони и са в подготвеност да подхващат нужните дейности за обработка на настилките във високопланинските региони и проходите, където има предпоставки за хлъзгавост и заледявания по усойните места, показаха от АПИ, представени от Нова тв.

Целта е превантивните, а по-късно и снегопочистващите действия да стартират оптимално бързо при прогноза за утежняване на времето, с цел да се обезпечи проходимостта на пътищата.

Приоритет са автомагистралите, най-натоварените посоки по първокласната и второкласната пътна мрежа и проходите, осигуряващи връзките сред Северна и Южна България.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР